Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:22 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 11:19

Κόλαφος για τον Μ. Βορίδη: Απορρίφθηκε η αγωγή του κατά της απεργίας – αποχής των μηχανικών των ΥΔΟΜ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

ilektrav.gr

Κόλαφος για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απέρριψε την αγωγή του κατά των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών και άρα απέρριψε το αίτημά του να κηρυχθεί δια παντός η απεργία των μηχανικών των Υπηρεσιών Δόμησης ως παράνομη και καταχρηστική! Για «μεγάλη νίκη» κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, που εκπροσωπούν τις τρεις Ομοσπονδίες και προκήρυξαν την απεργία – αποχή των μηχανικών των υπηρεσιών Δόμησης. Ήδη η ΠΟ- ΕΜΔΥΔΑΣ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών προκήρυξε στάση εργασίας την 2α Φεβρουαρίου 2023 και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 πμ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στο κτήριο επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ) υπογράμμισαν ότι οι κυβερνήσεις «επί δώδεκα ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και μηχανικούς». Κι αυτό γιατί «τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των ΥΔΟΜ -που περιγράφουν αναλυτικά στο δικόγραφο- να προσεγγίσει την πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους».

Οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις «ποτέ δεν μερίμνησαν για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΥΔΟΜ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια», αφού «τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη  άμεση αντίδραση να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωση τους».

Αναφερόμενες στην τελευταία διάταξη Βορίδη για την λήξη της διοικητικής υποστήριξης των ΥΔΟΜ των μεγαλύτερων Δήμων προς τους μικρότερους την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια έγινε «χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πως η συνεχιζόμενη εδώ και δώδεκα (12) χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσει».

«Τι θα κάνουν οι κυβερνώντες επιτέλους με την πολυνομία και την ανασφάλεια δικαίου, που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους πολλούς μήνες για την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κώδικα και τα ύψη των κτιρίων, που έχει ως αποτέλεσμα στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές να έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών», διερωτώνται οι τρεις Πανελλήνιες Ομοσπονδίες μεταφέροντας την αγωνία των μηχανικών, που απασχολούνται στις ΥΔΟΜ. Στο ίδιο πλαίσιο διερωτώνται: «Γιατί συστηματικά σιωπούν στις αιτιάσεις μας για το δειγματοληπτικό έλεγχο αυθαιρέτων και νέων κατασκευών, γιατί ανέχονται το ακραίο φαινόμενο Δημάρχων που υπογράφουν Διοικητικές Πράξεις;».

Οι εκπρόσωποι των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών κάνουν λόγο για «συστηματική απαξίωση» των ΥΔΟΜ, που «συναντιέται με τη σπουδή καταστολής κάθε δίκαιης αντίδρασης». Ιδίως, από την στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης κατέθεσε δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αγωγή εις βάρος των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών με αξίωση αφ’ ενός την χρηματική ποινή των 100.000 ευρώ, αφ’ ετέρου την κήρυξη της απεργίας – αποχής των μηχανικών των ΥΔΟΜ ως «παράνομης» και «καταχρηστικής» δια παντός!

«Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών, που παραστάθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για να υπερασπιστούν το δίκαιο αίτημα των μηχανικών των ΥΔΟΜ.

«Με την απόφαση αυτή, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αντί να καταφύγει στον διάλογο και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, αφού κώφευσε επί σειρά ετών, εθελοτυφλώντας μπροστά στα προβλήματα, επέλεξε τον δρόμο της προσφυγής στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, μίλησε, με καθαρή φωνή, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που αντί να μεριμνούν για την βελτίωση της κατάστασης, προτιμούν να στρέφονται κατά των εργαζομένων», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των τριών Πανελλήνιων Ομοσπονδιών καλώντας την κυβέρνηση να βρει λύση στο 12ετές πρόβλημα λειτουργίας των ΥΔΟΜ.

airetos.gr

Διαβάστηκε 294 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.