Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 18:23

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (Εξομολογητική)»

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα, με τίτλο «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (Εξομολογητική)», στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το ανωτέρω Επιμορφωτικό Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, τον αγιασμό τέλεσε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. π. Θεολόγος έλαβε τον λόγο και μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου οραματιστού, ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την άοκνη του μέριμνα, μέσα στα πολυεύθυνα αρχιεπισκοπικά καθήκοντά του, για την αποστολή του Ι.Π.Ε., που σκοπό έχει την προσφορά στον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό για την εκ νέου συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε., δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στους κληρικούς της Μητροπόλεώς του, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και στον συντονιστή του προγράμματος Αιδεσ. Πρωτοπρ. Χριστοφόρο Χρόνη για την άριστη οργανωτική συνεργασία, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος τονίζοντας την ποιμαντική ευθύνη των ιερέων να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν με καίριο και σύγχρονο θεολογικό λόγο τους πιστούς, ώστε να αντιμετωπίζουν τα σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης ζωής.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 30 κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις, οι οποίες θα γίνουν εξ’ αποστάσεως, θα έχουν ως εξής:

α) Την Παρασκευή 03/02 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας», υπό του Ελλογιμωτάτου κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκ. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

β) Την Παρασκευή 10/02 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», υπό του Αιδ. Πρωτ. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

γ) Την Πέμπτη 16/02 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων», υπό του Αιδ. Πρωτ. Χριστοφόρου Χρόνη, Δρ. Θεολογίας – Διδάσκοντος στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

δ) Την Πέμπτη 23/02 και ώρα 18:00΄- Εισήγηση με θέμα: «Το πρόβλημα της ευθανασίας», υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου, Ιατρού -Θεολόγου, Ιεροκήρυκα Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, και Δ/ντού του Γραφείου Νεότητας.

ε) Την Πέμπτη 02/03 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», υπό του Ελλογιμωτάτου κ. Πέτρου Παναγιωτόπουλου, Επίκ. Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

στ) Την Πέμπτη 09/03 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις», υπό του Αιδ. Πρωτ. Αθανάσιου Γκίκα, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

ζ) Την Πέμπτη 16/03 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια», υπό του Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Δρ. Θεολογίας – Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

η) Την Πέμπτη 23/03 και ώρα 18:00΄ - Εισήγηση με θέμα: «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων», υπό του Ελλογιμωτάτου κ. Αποστόλου Παπαλόη, Αναπλ. Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

θ) Την Πέμπτη 30/03 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Η Πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία», υπό του Παν. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, Ιεροκήρυκα Ι.Α.Α., Δ/ντή Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής.

Μετά το πέρας των επιμορφωτικών συναντήσεων, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στις 6 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό, την αξιολόγηση και τη λήξη του προγράμματος.

 

Διαβάστηκε 210 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.