Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 16:35

Δημητριακά: η εξάρτηση της Ευρώπης από Ουκρανία και Ρωσία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Περίπου το ένα τρίτο της αξίας των εισαγωγών σιτηρών της ΕΕ το 2021 προερχόταν αθροιστικά από την Ουκρανία (28,8% επί των συνολικών εισαγωγών, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ) και τη Ρωσία (4,8% επί του συνόλου), σύμφωνα με τα στοιχεία της  Eurostat για το 2021.

Η Ουκρανία αντιπροσώπευε επίσης ένα σχετικά υψηλό μερίδιο των εισαγωγών της ΕΕ σε ελαιούχους σπόρους και ελαιώδεις καρπούς (9,9%. αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).

  • Συγκριτικά, η ΕΕ παρήγαγε δημητριακά αξίας 64,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και ελαιούχους σπόρους και ελαιώδεις καρπούς αξίας 15,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονταν κυρίως με τις ελλείψεις προϊόντων και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου, γεγονός που εμπόδισε την Ουκρανία να εξάγει αγροτικά προϊόντα και κυρίως σιτάρι και ηλιέλαιο. Τον Ιούλιο του 2022 επετεύχθη συμφωνία που επιτρέπει στα πλοία να μεταφέρουν γεωργικά αγαθά από λιμάνια της Ουκρανίας.


Το 2021, η Ουκρανία ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισαγωγών από την ΕΕ σε φυτικά και ζωικά έλαια και λίπη (14,5% της αξίας όλων των εισαγωγών της ΕΕ σε αυτήν την ομάδα προϊόντων) και σε φυτικά προϊόντα (6,0% των εισαγωγών της ΕΕ).

Από την άλλη, η Ρωσία ήταν μεταξύ των κύριων εξαγωγικών προορισμών για προϊόντα της κατηγορίας Τρόφιμα και Ποτά της ΕΕ (4,5% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ σε αυτήν την ομάδα προϊόντων) και σε καλλιέργειες και αγροτικά προϊόντα (4,4% των εξαγωγών της ΕΕ).

Διαβάστηκε 318 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 18:03
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.