Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 18:46

Παναιτωλικό Όρος: πλάνα που μαγεύουν από τις «δικές μας Άλπεις»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Eντυπωσιάζουν τα πλάνα του Above View από το Παναιτωλικό Όρος.  

Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί τμήμα της «ραχοκοκαλιάς» της Ελλάδας, της Πίνδου. Πρόκειται για μια εκτενή οροσειρά (μήκους 35 χλμ. περίπου) και σύνολο πολλών κορυφών που ξεκινούν από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και καταλήγουν στη λίμνη Τριχωνίδα και την τεχνητή λίμνη Ευήνου.

Εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και ως εκ τούτου το περισσότερο μέρος του ανήκει και στους δύο νομούς, εκτός από το νοτιοδυτικό συγκρότημα που ανήκει καθαρά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς, ο Κατελάνος, με υψόμετρο 1.924 μέτρα.

Είναι κατάφυτο από απέραντα ελατοδάση που φτάνουν ως τα 1.500-1.600 μέτρα, αφήνοντας από ‘κει και πάνω μια στενή ζώνη με θαμνώδη και ποώδη βλάστηση (η λεγόμενη υποαλπική). Από τις πλαγιές του πηγάζουν άφθονα νερά και δημιουργούνται αρκετά ποτάμια όπως η Ερμίτσα, ο Ζέρβας, το Χουνόρεμα, το Κορικιστιανόρεμα και οι παραπόταμοι του Ευήνου Φιδάκια και Γιδομανδρίτης. Από το Παναιτωλικό επίσης τροφοδοτούνται οι ποταμοί Κρικελλοπόταμος και Τρικεριώτης, οι οποίοι το χωρίζουν από τα ευρυτανικά βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα αντίστοιχα.

Αν και μέτριου υψομέτρου, οι δεκάδες, αλλεπάλληλες άλλοτε μυτερές και άλλοτε ομαλές κορυφές του, είναι που του προσδίδουν μια μοναδική και άγρια ομορφιά. Η θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει αν βρεθεί σε κάποια από τις πολλές κορυφές του, είναι εκπληκτική, αφού παντού τριγύρω απλώνεται μια «βουνοθάλασσα» από αμέτρητες κορυφές και έτερα ορεινά συγκροτήματα γειτονικών ή ακόμη και πολύ μακρινών νομών.

Πηγή πληροφοριών: @user-kh1os5ke2u Κατελάνος & περίχωρα.

Βίντεο Above View 

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 565 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2023 18:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.