Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:15 πμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 18:40

Αλλαγές στον αντικαπνιστικό νόμο για να κλείσουν τα «παράθυρα» – Αρνητική επίπτωση στο τζίρο, τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Εστίασης Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση για τον αντικαπνιστικό νόμο και τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

Αλλαγές δρομολογούνται στο νόμο για το κάπνισμα, προκειμένου «εξαλειφθούν» τα «παράθυρα» που επιτρέπουν να «βαπτίζονται» χώροι κατ’ ουσίαν κλειστοί ως υπαίθριοι.

Το υπουργείο Υγείας μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα προχωρήσει στην αποσαφήνιση αυτή, την οποία αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, καθώς θα γίνει σε μια περίοδο που ο τζίρος τους κατά κανόνα ανέκαθεν είναι ιδιαίτερα πεσμένος, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι άξονες που θα εφαρμοστούν για την επικαιροποίηση του νόμου θα είναι σε δύο κατευθύνσεις. Την όσο το δυνατόν ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, χωρίς να αποκλείεται η διεύρυνσή τους, όπως επίσης και ο επαναπροσδιορισμός των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση θα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, δεδομένου πως υπάρχουν στην αγορά και νέα προϊόντα «προσαρμοσμένα» στο σύγχρονο εμπόριο και τις σύγχρονες ανάγκες των καπνιστών κυρίως.

Πάνω στις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλά στη «Σ» κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τονίζοντας δύο πράγματα. Πρώτον πως πιθανότατα η εφαρμογή των αλλαγών στο νόμο  θα έρθει σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, καθώς ανέκαθεν το πρώτο διάστημα του έτους ήταν δύσκολο για τους τζίρους των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, και δεύτερον πως θα αναμένουν όλοι οι επαγγελματίες να δουν τον τελικό νόμο, τι θα περιλαμβάνει και το πώς θα γίνει η εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης τονίζει: «προ covid ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζονταν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στο Αγρίνιο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά τον covid υπήρχε ελαστικότητα εξαιτίας της ζημιάς που είχαν υποστεί τα καταστήματα της εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Βλέπαμε δηλαδή επιχειρήσεις στις οποίες οι πελάτες κάπνιζαν. Σήμερα βλέπουμε πως γίνεται μια προσπάθεια να επανέλθει η εφαρμογή του νόμου στα προ covid δεδομένα, όπως επίσης βλέπουμε να επιχειρείται να γίνει μια προσπάθεια, ώστε να «κλειστούν» όλα τα παραθυράκια που υπήρχαν στο νόμο. Υπήρχε ασάφεια στο νόμο σχετικά με τους υπαιθρίους χώρους. Μιλούσαμε λ.χ. για κάποιες ανοιχτές πλευρές του ημιυπαίθριου και εμείς δεν συμπεριλαμβάναμε το στέγαστρο, δεν το φανταζόμασταν αυτό, όπως επίσης και κάποιες άλλες αλλαγές σε νέα προϊόντα που βγαίνουν όπως λ.χ. το τσιγάρο από ηλεκτρικό σε θερμικό και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές προσπαθούν να κάνουν τους κανονισμούς πιο ξεκάθαρους, ώστε να γνωρίζουμε όλοι που επιτρέπεται και που όχι το κάπνισμα. Θεωρώ πως υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί ο νόμος και οι αλλαγές του για την κάλυψη των «κενών», δυστυχώς όμως είναι κάτι που ισχύει παντού όχι μόνο στην Ελλάδα και η χώρα μας είναι από αυτές που ίσως να έχουν αργήσει. Επίσης τόσο τα καταστήματα, όσο και οι πελάτες είναι πολύ πιο έμπειροι για να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα. Δεν είναι στο χέρι μας, δεν το αποφασίζουμε και μάλιστα προτάσσεται η δημόσια υγεία στο ζήτημα αυτό, συνεπώς δεν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε όποιες αλλαγές και αν έρθουν».

Από την στιγμή που θα γίνει η εφαρμογή του νόμου με τις νέες προσαρμογές σίγουρα θα υπάρξει κάμψη στην αγορά και στο Αγρίνιο φυσικά, μέχρι ο κόσμος να προσαρμοστεί. Δεν είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς, είναι προαποφασισμένο και δεν τίθεται καν θέμα διαβούλευσης. Είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί και άργησε να εφαρμοστεί στο 100% τόσο λόγω του covid, όσο και λόγω των «κενών», της ασάφειας που υπήρχε στο νόμο ως προς τους ημιυπαίθριους χώρους. Αναμένεται να δούμε τις αλλαγές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μια περίοδο δηλαδή που πάντα είναι πτωτική για την αγορά τόσο στο Αγρίνιο, όσοι και πανελλαδικά.

Θα «καλυφθούν» τα «κενά» λ.χ. ως προς τους ανεμοθραύστες, γιατί άλλοι Δήμοι έχουν ορίσει το ύψος του ανεμοθραύστη στο 1,40, άλλοι στο 1,60 και άλλοι στο 1,80. Ακόμη και αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, ώστε να αποσαφηνίσει πλήρως τα κενά στους ημιυπαίθριους χώρους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 266 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.