Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:38 πμ
 
wm small
Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 18:28

Δήμος Θέρμου : Ζητά μειώσεις από 20 έως 55% στις αντικειμενικές αξίες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Τι επικαλείται για τις μειώσεις που ζητά ο Δήμος Θέρμου

Σημαντικές μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, προτείνει και ο Δήμος Θέρμου.

Η πρόταση του Δήμου για τον οικισμό του Θέρμου είναι για μείωση 20% στο τμήμα εντός ρυμοτομικού σχεδίου και 40% το τμήμα εντός ορίων οικισμού. Από εκεί και πέρα για τους υπόλοιπους οικισμούς του Θέρμου προτείνονται κατά περίπτωση μειώσεις που φτάνουν έως και 55%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες τιμές που έχει δώσει το Υπουργείο έχουν πολλά παράδοξα, για παράδειγμα όταν η τιμή ζώνης μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης του Θέρμου είναι 600 ευρώ, σε οικισμούς όπως ο Αβαρίκος, τα Σιταράλωνα, ή η Κόνισκα οι υφιστάμενες τιμές ζώνης είναι 650 ευρώ…

Η τιμή που προτείνεται από το Υπουργείο για τους περισσότερους οικισμούς του Δήμου Θέρμου, δηλαδή τα 500 €, σύμφωνα με το Δήμο, είναι υπερτιμημένη σχεδόν για το σύνολο των οικισμών. Ο Δήμος Θέρμου προτείνει τιμή 400€ για το τμήμα του οικισμού του Θέρμου, το οποίο είναι οριοθετημένο με όρια οικισμού, όπως και για τους λοιπούς οικισμούς της Κοινότητας Θέρμου και για τους κεντρικούς οικισμούς της ημιορεινής περιοχής (π.χ Αβαρίκος, Πουρνάρα, Δρυμώνας, Μάνδρα, Μέγα Δένδρο, Κάτω Χρυσοβότσα) και 300€ για τους μικρούς απομακρυσμένους και διάσπαρτους οικισμούς της ημιορεινής περιοχής (π.χ. Χαλίκι, Νεροσύρτης), η οποία κατεβαίνει στα 250 € για τους θύλακες σε οικισμούς της εν λόγω περιοχής.

Ακολούθως, επιλέγεται τιμή 300 € για τους μικρούς απομακρυσμένους οικισμούς της ορεινής περιοχής (π.χ. Αμπέλια, Πέρκος, Κοκκινόβρυση, Αργυρό Πηγάδι) που είτε συνδέονται αποκλειστικά με χωματόδρομους είτε είναι διάσπαρτοι και σχεδόν εγκαταλειμμένοι αναφορικά με τη μόνιμη κατοικία οι περισσότεροι.
Η τιμή αυτή κατεβαίνει στα 200 € για τους θύλακες όπου αυτοί υπάρχουν σ’ αυτούς τους οικισμούς (π.χ. Δάφνη, Λαδικού, Πουλίνος), δεδομένου ότι πρόκειται για αποκομμένα τμήματα από τους εν λόγω οικισμούς που τελούν υπό σχεδόν πλήρη εγκατάλειψη.Αυτή η επιλογή επιβάλλεται από ένα σύνολο αρνητικών παραγόντων που δημιουργούν την αναγκαιότητα αντίστοιχης αντιμετώπισης από την πλευρά του κράτους αναφορικά με τις αξίες και των ακινήτων στην περιοχή.

Οι σημαντικότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι οι εξής:

  • Η έλλειψη βασικών τεχνικών υποδομών στην περιοχή του Δήμου Θέρμου, με πιο χαρακτηριστικό αυτού το πρόβλημα των οδικών συνδέσεων, δεδομένου ότι δώδεκα 12 οικισμοί (6 Κοινότητες) της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου συνδέονται αποκλειστικά με στοιχειώδεις χωματόδρομους και οι βασικοί οδικοί άξονες σύνδεσης της περιοχής με τα αστικά κέντρα (Αγρίνιο – Θέρμο και Ναύπακτος – Θέρμο) παραμένουν με ελλιπή γεωμετρικά στοιχεία και γι’ αυτό είναι ανεπαρκείς να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Η μεγάλη μείωση του πληθυσμού, πράγμα που πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής κατά την οποία ο Δήμος Θέρμου συμπεριλαμβάνεται στους πρωταθλητές της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο, (3ος σε επίπεδο χώρας με ποσοστό μείωσης 30,33%), αλλά και το πολύ μεγάλο ποσοστό γήρανσης του μόνιμου πληθυσμού, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη συνεχή μείωση της παραγωγικότητας και σχεδόν πλήρη αδυναμία οικονομικής προόδου.
  • Το πρόβλημα αυτό πιστοποιείται και από τη μεγάλη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή του Δήμου Θέρμου, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως στις περισσότερες Κοινότητές του δεν υπάρχει ούτε ένας μαθητής, και το ίδιο επιβεβαιώνεται από το ότι από τα κάτι λιγότερα από 40 δημοτικά σχολεία που λειτουργούσαν παλιότερα στην περιοχή που καταλαμβάνει ο Δήμος Θέρμου σήμερα λειτουργεί μόνο ένα στην έδρα του Δήμου.
    Η περιοχή δεν αποτελεί εγνωσμένο τουριστικό προορισμό, παρότι διαθέτει τα στοιχεία που θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο και εξυπακούεται πως για να συμβεί αυτό βασικό παράγοντα αποτελεί η διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών με παρεμφερή χαρακτηριστικά που έχουν ήδη αναδειχθεί σε προορισμούς για επίσκεψη.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 239 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.