Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:52 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 23:51

Σε σύσκεψη οι αγροτικοί σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας – «Ζεσταίνουν» τις μηχανές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε σύσκεψη οι αγροτικοί σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” – «Ζεσταίνουν» τις μηχανές. Πρώτη κίνηση θα είναι να παρατάξουν τρακτέρ στις πλατείες της Κατοχής και του Νεοχωρίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε πανελλαδική σύσκεψη προχώρησε στις αρχές του Ιανουαρίου η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, λόγω των αυξημένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας οδήγησε στο να συντονιστούν δεκάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα και να συγκεντρωθούν στη Λάρισα προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε πρώτη φάση, όπως αποφασίστηκε, θα παρατάξουν τρακτέρ σε πλατείες χωριών ανά την Ελλάδα και έπειτα θα πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους, πάλι στη Νίκαια της Λάρισας, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην Αιτωλοακαρνανία αρχικά θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, ώστε να εξετάσουν τον τρόπο που θα συμμετάσχουν στο δεκαήμερο κινητοποιήσεων, ενώ σαν μια πρώτη κίνηση δεν αποκλείεται να παρατάξουν τρακτέρ στις πλατείες της Κατοχής και του Νεοχωρίου.

Οι αποφάσεις τις Νίκαιας γνωστοποιήθηκαν στον αγροτικό κόσμου του νομού μόλις την Κυριακή 15/01, καθώς τότε πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροίκων Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στην οποία επικεφαλής ή εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της περιοχής συναντήθηκαν και ενημερώθηκαν από τα μέλη της Ομοσπονδίας που είχαν μεταβεί στη Λάρισα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, αλλά και στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα πανελλαδικά, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία και ανέφερε:

Ο Σπύρος Κοτοπούλης

«στις 8 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 αγροτικοί σύλλογοι και 13 Ομοσπονδίες απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, εκτιμήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, από τις 22 Ιανουαρίου και έπειτα δηλαδή, να είναι δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Σε αρκετές περιοχές της χώρας στις 22 του μήνα θα βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και έπειτα θα εκτιμήσουμε πως θα συνεχίσουμε.

Στην Αιτωλοακαρνανία την Κυριακή 15 του Γενάρη συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και αποφασίστηκε να συνεδριάσουν όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού υπό τη σκέψη των κινητοποιήσεων και με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, η άσχημη κατάσταση που υπάρχει ως προς τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, καθώς εδώ και έξι τουλάχιστον μήνες δεν έχουν αποσταλεί τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις, αλλά και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε αρκετά προϊόντα όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια που πουλήθηκαν κάτω του κόστους παραγωγής.

Αγροτικοί σύλλογοι όπως αυτός της Κατούνας και του Καινουργίου έχουν ήδη αποφασίσει για να πραγματοποιήσουν σύσκεψη όπου μέσα από την διαδικασία αυτή θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς θα συμμετέχει και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας στο δεκαήμερο κινητοποιήσεων.

Εξετάζουμε σε πρώτη φάση να βγάλουμε κάποια τρακτέρ σε πλατείες χωριών στο νότιο κομμάτι του νομού, στο Νεοχώρι και την Κατοχή δηλαδή και μετά να δούμε πως θα συνεχίσουμε, φυσικά με βάση τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Νίκαια της Λάρισας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις κερδίζεται κάτι και ότι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα μόνο μέσα από τον αγώνα το καταφέραμε, αγώνα που κάναμε απέναντι σε κάθε κυβέρνηση. Ποτέ και τίποτε δεν μας χάρισε κανείς και γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους απ όλη την Αιτωλοακαρνανία να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις μας και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

Για τις 22 Ιανουαρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους οι αγρότες στη Νίκαια, όπου αν η συμμετοχή κριθεί ως μεγάλη, το επόμενο βήμα θα είναι τα τρακτέρ να βγουν στις εθνικές οδούς.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 339 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.