Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 19:45

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 107η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Αλλού τα κόμματα δημιουργούνται γιατί οι άνθρωποι διαφωνούν μεταξύ τους και ο καθένας θέλει διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα αυτό που προκαλεί τη δημιουργία και τον ανταγωνισμό των κομμάτων είναι η αγαστή συμφωνία με την οποία όλοι επιδιώκουν το ίδιο πράγμα: "Να τρέφονται εις βάρος του Δημοσίου". [Εμμανουήλ Ροϊδης 1875]

- Οι ομάδες ατάκτων, που είχαν τόσο σημαντική στρατιωτική συμβολή στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, δεν μπόρεσαν να αφομοιωθούν εύκολα απο τον ταχτικό στρατό που δημιούργησε ο βασιλιάς Όθωνας, δεδομένης και της άφιξης και αρκετών Βαυαρών στρατιωτών και κυρίως αξιωματικών. Οι μη ενταχθέντες άτακτοι είχαν την περιστασιακή ανοχή των πολιτικών οι οποίοι έβρισκαν τις υπηρεσίες τους χρήσιμες κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη να υποκινήσουν ταραχές στα τουρκικά σύνορα για αλυτρωτικούς σκοπούς.

- Το κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδος μεταξυ του 1924 και 1935 υποστήριζε τη δημιουργία ενός Μακεδονικού κρατους με απόσπαση από την Ελληνική επικράτεια μιας μεγάλης περιοχής της Βόρειας Ελλάδος.

- "Πρέπει να υποτάξουμε τις ορέξεις μας, τα πάθη μας και τον υπερφίαλο εγωισμό μας στην ολότητα του εθνικού συμφέροντος. Μόνο τότε θα γίνουμε ένας λαός πραγματικά ελέυθερος. Αλλιώς κάτω από το πρόσωπείο της ελευθερίας θα μας κυβερνούν η αναρχία και η αταξία". [Ιωάννης Μεταξάς 1939]

- Οι μεμονωμένοι ενέργειες αντίστασης κατά των Γερμανών στην Ελλάδα απέκτησαν κάποια συνοχή, όταν αμέσως μετά τη Ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941, το κομμουνιστικό κόμμα έπαψε να θεωρεί το πόλεμο "ιμπεριαλιστικό" και παρότρυνε τους πιστούς κομμουνιστές να κάνουν ότι μπορούσαν για να συμβάλλουν στην άμυνα της Σοβιετικής μητέρας πατρίδας. Και ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί μια τέτοια βοήθεια ήταν η αντίσταση κατά της φασιστικής κατοχής μέσα στην ελλάδα.

- Ο ΕΛΑΣ που ήταν το σημαντικότερο παρακλάδι του ΕΑΜ και που αποτελούσε το στρατιωτικό του κλάδο, αριθμούσε κατά την περίοδο της Γερμανικής αποχώρησης από την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 περίπου 60.000 μέλη. Όπως και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστές στο δράμα της κατεχόμενης Ελλάδας, το ΕΑΜ απέβλεπε στη μεταπολεμική εξουσία για να επιβάλλει τον Σοβιετικό κομμουνισμό στη χώρα.

- Ας διευθυτήσουμε τα ζητήματα μας στα Βαλκάνια. Οσον αφορά τη Βρεττανία και τη Ρωσία, πως θα σας φαινόταν εσείς να έχετε 90% υπεροχή στη Ρουμανία, εμείς να έχουμε 90% επιρροή στη Ελλάδα και να έχουμε μισή-μισή τη Γιουγκοσλαβία? [Τσώρτσιλ στον Στάλιν - Οκτώβριος 1944]

- Παιδομάζωμα 1946-49. Τα παιδιά μεταφέρονταν από την πολεμική ζώνη στις χώρες του ανατολικού μπλόκ, σύμφωνα με τους κομμουνιστές , για τη δική τους προστασία. Στην πραγματικότητα όμως για να εκπαιδευτούν ως συγχρονοι γενίτσαροι και να επιστρέψουν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την ανατροπή του κρατούντος κοινωνικού συστήματος.

- Από το 1955 μέχρι το 1963, την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν μόνο κατά 17%.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 648 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 20:22
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!