Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:43 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 22:25

Τα μυστήρια του «καλαθιού»: 16% κάτω οι τιμές λέει η κυβέρνηση, ακρίβεια βρίσκουν οι καταναλωτές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα μυστήρια του «καλαθιού» σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”: 16% κάτω οι τιμές λέει η κυβέρνηση, ακρίβεια βρίσκουν οι καταναλωτές. Γ. Λεχουρίτης: «Δεν μπορεί να πέφτει ο πληθωρισμός και τα τρόφιμα να ανεβαίνουν»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένα παράδοξο φαινόμενο διαπιστώνουν καθημερινά οι καταναλωτές στην Αιτωλοακαρνανία όπως, ασφαλώς, και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ τα νέα που έρχονται από τους αριθμούς και την ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, για απόδοση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που μείωσε τις τιμές κατά 16% αλλά και για πρωτοφανή μείωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου κοντά στα 57 ευρώ, εντούτοις, οι καταναλωτές βρίσκουν πιο ακριβά προϊόντα!

Στην ουσία έχει φτάσει ο πληθωρισμός κάτω από 8% αλλά τα προϊόντα-ειδικά τα τρόφιμα- έχουν αυξήσεις πάνω από 10% συνολικά. «Έχω ξαναδηλώσει ότι είναι για το Γκίνες να πέφτει ο πληθωρισμός τόσο και να ανεβαίνουν οι τιμές. Ο λόγος είναι ότι δεν γίνονται αληθινοί έλεγχοι και το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει τις δικές του εκτιμήσεις βάσει τιμών που του μεταφέρουν οι μεγάλες αγορές.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Η πραγματικότητα από κοντά είναι τελείως διαφορετική κι αυτός είναι ο λόγος που πλέον ο υπουργός σε κάθε εμφάνισή του στα κανάλια έρχεται σε σύγκρουση παρά το ότι είναι συνήθως μόνος του με τους δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβειο γάλα παίρνει πάνω συνεχώς και συμπαρασύρει όλα τα προϊόντα στο τυρί, το γιαούρτι κλ. Αυτά είναι χειροπιαστά, δεν επιδέχονται συζήτησης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Η σκληρή κριτική στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έχει ενταθεί από όταν δήλωσε πως ακρίβεια αλλά κυρίως αισχροκέρδεια βλέπουν μόνο οι καταναλωτικές Ενώσεις. Μάλιστα, ο ίδιος πρόσφατα δήλωσε πως η αλλαγές στην προσφερόμενη ποσότητα από πολλές εταιρίες είναι παράνομη και παραπλανητική πρακτική ενώ ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Σ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι είναι νόμιμη.

«Η επικοινωνιακή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα προκαλεί σύγχυση και σε όσους την κάνουν», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης και συμπληρώνει: «Όταν χρειάζεται να πεις πολλά και διαφορετικά σε ΜΜΕ και κανάλια προκειμένου να κρύψεις το πρόβλημα τότε χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα. Δεν το λέω αυτό για την παρούσα κυβέρνηση, δεν με ενδιαφέρει ποιος κυβερνά. Και δεν το λέω μόνο εγώ και οι άλλες Ενώσεις αλλά το λένε οι πολίτες. Το γεγονός ότι πέφτει το φυσικό αέριο αλλά για εμάς η πτώση στην τιμή εννοείται ότι θα έρθει σε άλλον μήνα, είναι από μόνο του για ειδική μελέτη. Μόνο ο αυστηρός έλεγχος της αγοράς και οι τα επί τόπου σοβαρά πρόστιμα θα σταματήσουν το φαινόμενο αφού οι μεγάλοι κάνουν όποια “αρπαχτή” μπορούν».

Πρόσφατα επίσης ο κ. Λεχουρίτης είχε δηλώσει για τις προσφυγές του ΙΝΚΑ για τις ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ότι καθώς αυτές απλά έχασαν τον τίτλο αλλά οι αυξήσεις έμειναν, οι προσφυγές συνεχίζονται όπως κι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Πως τα βλέπει η κυβέρνηση

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Πιο αισιόδοξές προβλέψεις, αντίθετα, κάνει η κυβέρνηση καθώς επικοινωνεί πως το καλάθι του νοικοκυριού μείωσε κατά 16% τις τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υποστήριξε ακόμα ότι όσες οικογένειες αγοράζουν προϊόντα μόνο από το καλάθι και χρησιμοποιήσουν και το market pass θα καλύψουν το 70% της επιβάρυνσης που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός, προσθέτοντας ότι «κανένα κράτος, καμία πολιτεία, δεν μπορεί να καλύψει το 100% του μεγάλου αυτού προβλήματος».

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο θα προστεθούν στο καλάθι του νοικοκυριού επώνυμα προϊόντα δίπλα στα ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό όμως δεν εξηγεί την αίσθηση ότι η ακρίβεια συνεχίζει να ανεβαίνει παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις που φέρουν οι αριθμοί. Οι φόβοι να μην είναι και τόσο… ειλικρινής η αποτύπωση των τιμών, ειδικά στα σούπερ μάρκετ, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Κόστος ζωής και φόβοι

Πρέπει να τονιστεί ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων στο 93% και του 100% των Ελλήνων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα δηλώνει ότι έχει ήδη μειωθεί το βιοτικό του επίπεδο, ενώ το 29% σημειώνει ότι δεν έχει δει ακόμη το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, αλλά αναμένει ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. Κύπρος (70%), Ελλάδα (66%) και Μάλτα (65%) συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες αναδεικνύει το 86% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα, που απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες πληρωμής λογαριασμών «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές».

Παράλληλα, σε ό, τι αφορά την επίπτωση από την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αυτή φαίνεται να πηγαίνει για τον… άλλο μήνα. Η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε σε χαμηλό 12μήνου, στα 55€/MWh. Πέρυσι τον Δεκέμβρη ήταν στα 75€ και στη συνέχεια άρχισε ανοδική πορεία η τιμή του φθάνοντας τον Αύγουστο σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών στα 339€. Η σταθερή αποκλιμάκωση της τιμής ξεκίνησε το Δεκέμβριο και έκτοτε πέφτει σταθερά, παρά το γεγονός ότι άρχισαν τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη. Η μηνιαία μείωση είναι της τάξης του 50%. Η τιμή ηλεκτρισμού χονδρικής στην Ελλάδα παραμένει υψηλή γιατί ψωνίζουμε με τιμές ένα μήνα πριν.

Στους καταναλωτές αυτό δεν γίνεται τόσο εμφανές καθώς υπάρχει κρατική επιδότηση στο ρεύμα. Σήμερα (16/1) στο EUROGROUP οι υπουργοί οικονομικών συζήτησαν το ενδεχόμενο στοχευμένων και όχι οριζόντιων επιδοτήσεων στο ενεργειακό κόστος, προκειμένου να σταματήσουν οι πληθωριστικές τάσεις στην αγορά και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα