Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:11 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 19:09

Αντιδράσεις στη Μάνδρα Θέρμου για την μετατροπή της Αγίας Παρασκευής σε μονή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε «πεδίο» αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στο οικισμό Μάνδρας Θέρμου, με κατοίκους να εκφράζουν κατηγορηματική αντίθεση στην μετατροπή του από ενοριακό ναό σε μονή.

Η ιστορική αφετηρία του ναού ανάγεται στον 12ο αι. με βάση την μοναδική στο είδος της υπόγεια κρύπτη που ήρθε στο φως το 1993.

Οι γραπτές μαρτυρίες είναι λιγοστές, κυρίως από τον 16ο αι και μετέπειτα, μιας και το 1825 η Μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Το καθολικό, ένας μονόχωρος ψευδοσταυρεπίστεγος με τρούλο ναός, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1831, όπως αναγράφεται στο ανάγλυφο σκαλιστό υπέρθυρο της νότιας εισόδου.

Ό, τι διασώθηκε μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι της Μυρτιάς, για να καταστραφεί ολοσχερώς κατά την πυρπόληση της Μονής Μυρτιάς το 1945 από τους Γερμανούς κατακτητές. Από το 1974 ο ναός με ΦΕΚ εδραιώθηκε ως ενοριακός και ως τέτοιος λειτουργεί έκτοτε. Το 1982 έγιναν εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης του κρυφού σχολείου και των χώρων του ναού.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τα τελευταία χρόνια επιχειρείται το κλείσιμό του και η μετατροπή του σε μονή, υπό το πρίσμα της τόνωσης του θρησκευτικού τουρισμού και της ανάδειξης της ιστορικότητάς του.

Δεν πρόκειται για μία νέα ιστορία, τουναντίον. Εσχάτως έχει ανακινηθεί εντόνως, ελέω και των αλλαγών που έχουν επέλθει πολυεπίπεδα στη Μητρόπολη, ακολούθως της εκδημίας του μακαριστού Κοσμά, ο οποίος επίσης κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπόμνημα σχετικά έχει συνταχθεί και από τον Μητροπολίτη Ιερόθεο κατά τη διάρκεια της τοποτηρητείας του.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, εδώ και μία διετία αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, τις οποίες και «φωτογραφίζουν» ως υποκινούμενες με σκοπό να παγιωθεί η μετατροπή του ναού σε μονή. Μάλιστα, έχει προκύψει αντιπαράθεση με τον εφημέριο του ναού, αλλά και κάποιους άλλους πολίτες που έχουν δημιουργήσει στον υπόγειο χώρο του ναού, μια αναπαράσταση του «κρυφού σχολειού» με κέρινα ομοιώματα, που εικάζεται πως λειτουργούσε εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ιστορικά.

Για όλα τα παραπάνω οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έχουν προχωρήσει  σε συλλογή υπογραφών, 230 το σύνολο, εκφράζοντας αντίθεση. Επεδίωξαν μάλιστα και συζητήσεις με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν.

Από πλευράς της η Μητρόπολη, φέρεται να «αφουγκράζεται» τις όποιες αντιδράσεις, ωστόσο αξιολογεί την κατάσταση και σταθμίζει τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αντικειμενικές συνθήκες.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι στην περιοχή υπάρχει και έτερος ναός, αυτός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος δύναται να αξιοποιηθεί ως ενοριακός. Το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.