Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:19 μμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 17:44

Μειωμένες χρεώσεις έως και 50% ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι οι χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος που θα ανακοινώσουν την προσεχή Παρασκευή οι τέσσερις πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, και οι οποίες θα αφορούν τις τιμές για το μήνα Φεβρουάριο.

Κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για τιμές στο ρεύμα που θα είναι μειωμένες ακόμη και 50% από τα σημερινά επίπεδα. Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η πορεία που έχουν καταγράψει οι τιμές των φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές και οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει κάτω των 60 ευρώ η MWh.

Εφόσον επαληθευτούν οι εν λόγω εκτιμήσεις τότε θα πρόκειται μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους επαγγελματίες, αφού όπως είναι γνωστό η επιδότηση καλύπτει ένα μέρος του επιπλέον ενεργειακού κόστους και το μεγαλύτερο όπως συμβαίνει με την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών με καταναλώσεις έως και 500 KWh

Εντυπωσιακή πτώση στις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Χθες για παράδειγμα τόσο η τιμή του φυσικού αερίου, όσο και χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν εντυπωσιακή κάμψη. Συγκεκριμένα το φυσικό αέριο βρέθηκε στα 54,9 ευρώ η MWh με πτώση 15,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για την χονδρική τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 132,48 ευρώ η MWh με κάμψη 35,19%.

Να σημειωθεί ότι από τον επόμενο μήνα, οι τιμές αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερες στην χονδρική τιμή του ρεύματος, όταν και η ελληνική αγορά θα τιμολογήσει το φυσικό αέριο με τις τιμές αυτές κάτι που, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, θα επηρεάσει θετικά και το ενεργειακό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου ακολουθούν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης. Για την ακρίβεια τιμολογούν τις ποσότητες με βάση το κόστους του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Επιπλέον η υποχρέωση της προαναγγελίας των τιμών της κιλοβατώρας του επόμενου μήνα κατά 10 ημέρες νωρίτερα από την ισχύ τους έχει σαν αποτέλεσμα όταν το TTF υποχωρεί να μην υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης μετακύλισης των μειώσεων.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Το συγκεκριμένο καύσιμο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Συνεπώς στις περιόδους αύξησης των τιμών του το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ρεύματος, οι μειώσεις του φυσικού αερίου, εφόσον διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, έχουν σαν αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτροπαραγωγής μίας μονάδας να αγγίζει πια το κόστος αντίστοιχου εργοστασίου που χρησιμοποιεί λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος.

Εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση ακόμη και στην περιοχή των 0,20 ευρώ ανά kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh. Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ ανά kWh.

Θανάσης Παπάδης - newsit.gr

Διαβάστηκε 174 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.