Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:42 πμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 23:41

Καλύβια Αγρινίου: «Χαμόγελο» για 13 παιδιά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αίτημα για να ενταχθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου ακόμη τρία παιδιά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για φιλοξενία συνολικά 20 παιδιών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει ανοίξει ευρείας κλίμακας συζήτηση γύρω από τις δομές και τα ιδρύματα για τα παιδιά.

Όμως το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχοντας στήριξη σε χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, έχει αποδείξει πρόκειται όχι απλώς για μια διαφορετική περίπτωση, αλλά για ένα Οργανισμό, που σε μεγάλο βαθμό έχει καταφέρει να καλύψει κενά της Πολιτείας στο ζήτημα της στήριξης των παιδιών.  Δεν είναι τυχαίο που οι τοπικές κοινωνίες, όπου υπάρχουν δομές του «Χαμόγελου», όπως αυτή στα Καλύβια Αγρινίου, έχουν αναγνωρίσει το έργο του Οργανισμού, στηρίζοντάς τον ποικολοτρόπως.

Η στέγη ημερήσιας φροντίδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου αποτελεί δομή ανοιχτής φροντίδας για παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και βρίσκονται σε κρίση. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται, είτε σε κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, είτε σε σοβαρά προβλήματα υγείας των γονέων, με συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.

Οι άνθρωποι του Οργανισμού στα Καλύβια αναλαμβάνουν την ολιστική υποστήριξη των παιδιών και την ενίσχυση της οικογένειάς τους, προκειμένου να καταστεί λειτουργική και δυνατή να ανταποκριθεί στην ομαλή και υγιή ανάπτυξη των παιδιών της.

Επίσης, στηρίζουν τους γονείς για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον γονεϊκό τους ρόλο αποτελεσματικά. Τα παιδιά το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο και μετά στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, με την υποστήριξη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, μελετούν, παρακολουθούν εξωσχολικές δραστηριότητες, παίζουν, τρώνε, κάνουν μπάνιο και το βράδυ, έχοντας ολοκληρώσει όλα όσα ένα παιδί της ηλικίας τους κάνει καθημερινά, επιστρέφουν στην οικογένειά τους.

Μέχρι σήμερα, στα τρια Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν υποστηριχθεί 175 παιδιά και οι οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι από το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στα Καλύβια Αγρινίου έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους σε 13 παιδιά, με βασικότερο μέλημά μας την ολιστική υποστήριξή τους.

«Από το 2012, που είναι και το έτος λειτουργίας του Σπιτιού μας μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 49 παιδιά, 49 υπέροχα παιδιά, με σεβασμό στην ιστορία και στις ανάγκες» τονίζει η επικεφαλής του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια Νεκταρία Φελέκη (φωτογραφία) η οποία συμπληρώνει: «Υπάρχουν αιτήματα δύο οικογενειών για συνολικά 3 παιδιά με τη διαδικασία συμμετοχής να είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα ένταξης περισσότερων παιδιών, μιας και η δυναμική του Σπιτιού είναι για 20 παιδιά».

Κάθε ένα από τα παιδιά είναι μοναδικό και ο στόχος των ανθρώπων που τα φροντίζουν, είναι να τους προσφέρεται εξατομικευμένα η αγάπη και η φροντίδα που το κάθε ένα, βάσει των εμπειριών και του χαρακτήρα του, έχει ανάγκη.

Βασικό μέλημά των ανθρώπων του «Χαμόγελου» στα Καλύβια είναι να τους παρέχουν ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες μέχρι την πλήρη ενδυνάμωσή και αυτονομία τους. Σε κάθε Σπίτι εργάζεται μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, Εκπαιδευτικοί, Νοσηλευτές, Μαγείρισσες, Προσωπικό καθαριότητας, Οδηγοί) που εργάζονται με πάθος και καθημερινά δίνουν μάχες, ενώ παράλληλα, υπάρχει πλήθος αναγκών, όπως και σε κάθε οικογένεια, άλλωστε.

«Αυτήν την περίοδο, στον απόηχο της πανδημίας, αλλά και μίας νέας οικονομικής, κοινωνικής και ενεργειακής κρίσης, οι ανάγκες να στηρίξουμε κάθε ένα παιδί και την οικογένειά του, ολιστικά και εξειδικευμένα, γίνονται όλο και περισσότερες. Φανταστείτε μια πολύτεκνη οικογένεια που ετοιμάζει 3 γεύματα την ημέρα, καλύπτει όλες τις ανάγκες των παιδιών σε ρούχα, παπούτσια σχολικά και δραστηριότητες – φροντιστήρια.

Ταυτόχρονα, πάντα χρειάζεται να φροντίζουμε για την καλή λειτουργία του Σπιτιού μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πλήθος των αναγκών καλύπτεται από συμπολίτες μας ή επιχειρήσεις που στηρίζουν με τη χορηγία ειδών ή και υπηρεσιών. Παρά τις καθημερινές δυσκολίες, οι άνθρωποι της πόλης του Αγρινίου, και γενικότερα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, είναι πάντα υποστηρικτικοί και θετικοί να μας βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό για να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα των παιδιών» επεσήμανε η κ. Φελέκη.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των σχολείων και φορέων που συγκέντρωσαν τρόφιμα για το Σπίτι του «Χαμόγελου» στα Καλύβια ήταν εντυπωσιακός και συγκινητικός. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν οι άνθρωποι του σπιτιού να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες σε τρόφιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας για το Σπίτι, αλλά και για τις οικογένειες με κοινωνικά προβλήματα που στηρίζουν, αθόρυβα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η άμεση ανταπόκριση και έμπρακτη στήριξη της ευρύτερης κοινότητας του Σπιτιού των Καλυβίων,  στην οποία συμμετέχουν δεκάδες άνθρωποι από την ανιδιοτελή τους προσφορά, είναι για
τους ανθρώπους του Οργανισμού, μικρούς και μεγάλους, μια πραγματική ανάσα!

«Στα 27 χρόνια δράσης του «Χαμόγελου», καταφέραμε, όπως πολλοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό λένε, ένα θαύμα. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών για κάθε παιδί στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα και να έχουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα δύσκολα, σε θέματα που δεν είχαμε εμπειρία ή παιδεία, όπως οι εξαφανίσεις, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, ο εκφοβισμός και πολλά άλλα. Αυτά τα 27 χρόνια, περισσότεροι από 17.000
ανεκτίμητοι εθελοντές αποτελούν την «ψυχή» του Οργανισμού, περισσότεροι από 19.500 χορηγοί και υποστηρικτές συμβάλλουν στην υποστήριξη του Χαμόγελου κάθε παιδιού. Ο μικρός μας ιδρυτής, Ανδρέας Γιαννόπουλος, σήμερα θα ήταν πολύ περήφανος για την πολλαπλασιαστική δύναμη τους Οράματος του» δήλωσε η κ. Φελέκη, η οποία αναφέρθηκε και στο bazaar που διοργανώθηκε στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη έξω από το Δημαρχείο Αγρινίου.

Συγκεκριμένα τόνισε η κ. Φελέκη για το εορταστικό bazaar: «Φέτος η αγάπη του κόσμου ήταν ακόμη μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Η στήριξη και τα λόγια αγάπης προς τον Οργανισμό μας, τα παιδιά μας, τις καλές πρακτικές και φιλικές προς το παιδί υπηρεσίες μας, και φυσικά τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, τον άνθρωπο που με συνέπεια και απόλυτη αφοσίωση έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να συνεχίσει τη γνήσια επιθυμία του παιδιού του, ώστε να απολαμβάνει κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της γης, όλα όσα αυτός ο σοφός μικρούλης είχε σε αφθονία στη ζωή του: Φροντίδα, Ασφάλεια, Αγάπη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τίποτα απ’ όσα καθημερινά καταφέρνουμε δεν θα είχε γίνει εφικτό χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη του κόσμου, των εθελοντών και των υποστηρικτών μας, οι οποίοι, σε δύσκολους καιρούς, καταφέρνουν να κάνουν πράξη την προτροπή του μικρού Ανδρέα: «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε». Εκ μέρους των σχεδόν 500 εργαζομένων στο «Χαμόγελο» πανελλαδικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς για την
εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας, ζητώντας σας να παραμείνετε δίπλα μας, δίπλα στο «Χαμόγελο», δίπλα στα παιδιά της χώρας μας που σήμερα μας ρειάζονται περισσότερο πό ποτέ».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 384 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.