Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:03 πμ
 
wm small
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023 18:21

Η συγκινητική ανάρτηση του δημάρχου για τον τελευταίο γανωματή του Θέρμου που έφυγε από τη ζωή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τσερπέλης από το Θέρμο που υπήρξε και ο τελευταίος γανωματής της περιοχής. Για το γεγονός αυτό έκανε αναφορά ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. Γράφει τα ακόλουθα:

Αυλαία σήμερα για ένα επάγγελμα που κανένας δεν επιλέγει να συνεχίσει , γιατί η εξέλιξη και η τεχνολογία , αντικατέστησε τις χάλκινες οικοσκευές .
Ο Γεώργιος Τσερπέλης έφυγε για την αιωνιότητα πλήρης ημερών .
Αυτός ο απλός και εξαίρετος συμπολίτης μας υπήρξε ο τελευταίος Γανωματής (Γανωτής ή Καλαντζής) , μιας ολόκληρης περιοχής για δεκαετίες .

Τον θυμάμαι από μικρό παιδί να περνάει τα χωριά μας και να μαζεύει τα χάλκινα σκεύη (ταψιά , τηγάνια , καζάνια κλ) , για να βάλει την τέχνη του , με το «λουλάκι» , προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους.

Ο Γανωτής ή Καλατζής επικαλύπτει τα χάλκινα σκεύη με κασσίτερο. Ο γανωματής ήταν ένα από τα πιο παλιά επαγγέλματα. Παλαιότερα, τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για τις καθημερινές τους δουλειές και ιδιαίτερα για τη μαγειρική ήταν χάλκινα (μπακιρένια). Αυτά με τον καιρό και με τη μεγάλη χρήση οξειδώνονταν και γίνονταν επικίνδυνα για δηλητηριάσεις. Έπρεπε λοιπόν να «γανωθούν» , να καλυφθεί δηλαδή η επιφάνειά τους για προστασία με ένα ειδικό μέταλλο, το καλάι.

Ο Μπαρπα Γιώργος Τσερπέλης έκλεισε τον κύκλο της ζωής του .Πλέον την επαγγελματική του δραστηριότητα θα την διαβάζουμε μέσα από τα λαογραφικά βιβλία ενώ φωτογραφία του , στο εργαστήριο του ενώ εργάζεται , βρίσκεται ήδη στο διάδρομο του δημαρχείου Θέρμου , για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι !
Αιώνια του η Μνήμη !

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 235 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.