Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 20:59

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 106η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Η φύση έχει θέσει τα όρια στις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, όχι όμως και των Ελλήνων. Οι Έλληνες ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα υπόκεινται στους νόμους της φύσης. [Βενιαμίν ο Λέσβιος. Στοιχεία Μεταφυσικής 1820]

- Ο Γρηγόριος ο Ε' και η ιερά σύνοδος, η οποία απαρτιζόταν απο τους πρεσβυτέρους μητροπολίτες της ορθόδοξης εκκλησίας, είχαν εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες αφόριζαν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το Μιχαήλ Σούτσο και τους Έλληνες επαναστάτες στη Μολδαβία ως στασιαστές όχι μόνο κατά του Σουλτάνου αλλά και κατά της Θείας Βούλησης.

- Οί κλέφτες ήταν ληστές με μακρά παράδοση περιφρόνησης της Οθωμανικής αρχής. Αν και συχνά απείθαρχοι και βίαιοι, ήταν ένα ισχυρό απόθεμα στρατιωτικής ιδιοφυίας, χωρίς το οποίο η πιθανότητα επιτυχίας του αγώνα για απελευθέρωση θα ήταν πολύ μικρή.

- Το "Ατυχές συμβάν του Ναυαρίνου" όπως το χαρακτηριε ο Δούκας του Ουέλιγκτον, αν και δεν ήταν προσχεδιασμένο, απέβη καθοριστικό. Η παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων κατέστησε την ανεξαρτησία της Ελλάδας κατά κάποιον τρόπο αναπόφευκτη.

- Ο Καποδίστριας κατέστρεψε την Ελλάδα, γιατί την έκανε αμέσως Φράγκικη (δυτική), ενώ για να αρχίσει, έπρεπε να την είχε κάνει  τρία μέρη Φράγκικη και επτά Τούρκικη, αργότερα μισή-μισή και μετά ολότελα Φράγκικη" [Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1836]

- Όταν ήρθε ο Όθωνας στην Ελλάδα εκτός από τα αναπόφευχτα προβλήματα που συνδέονται με τη δημιιουργία βασικής υποδομής του κράτους που είχε να αντιμετωπίσει, ήταν πιεστική και η ανάγκη να δημιουργηθεί συνείδηση της Ελληνικής Ταυτότητας.

- Ο όρος "Μεγάλη ιδέα" διατυπώθηκε για πρώτη φορά απο τον Βλάχικης καταγωγής Ιωάννη Κωλέτη, ο οποίος απο γιατρός του γιού του Αλή Πασά, είχε αναδειχθεί στην πιό ισχυρή μορφή των δύο πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου βασιλείου.

-Στη συντακτική συνέλευση του 1844 είπε τα εξής: "Το Ελληνικό βασίλειο δεν είναι όλη η Ελλάδα, αλλά μόνο ένα μέρος της, το μικρότερο και το φτωχότερο. Έλληνας δεν είναι μόνον εκείνος που ζεί μέσα σ'αυτό το βασίλειο, αλλά και εκείνος που ζεί στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία στις Σέρρες, στην Αδριανούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τραπεζούντα, στην Κρήτη, στην Σάμο και σ'οποια γή συνδέεται με την Ελληνική Ιστορία και την Ελληνική φυλή."

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

 

Διαβάστηκε 597 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 00:02
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!