Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 20:00

Ο Βαλτινός καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Ρούλιας που καθιέρωσε τη φιγούρα του μπάρμπα Γιώργου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Γιάννης Ρούλιας (1876-1905), γεννήθηκε το 1876 στο Βάλτο του Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν λοχίας, τσολιάς της φρουράς των Ανακτόρων. Μετά την επιστράτευση του και τον πόλεμο του 1897, πήγε στην Αθήνα.

Εκεί συναντήθηκε με τον συνεργάτη του Μέμο Χριστοδούλου. Σημαντικό ρόλο του έπαιξε η μαθητεία του στο Μίμαρο (Δημήτρη Σαρδούνη).

Ο Ρούλιας είχε ρεπερτόριο γύρω στις 12 παραστάσεις. Το 1899 καθιέρωσε τη φιγούρα του Μπαρμπαγιώργου πάνω στην ιδέα του Μίμαρου. Αρχικά είχε σε πρωταγωνιστικό ρόλο το Μπαρμπαγιώργο και όχι τον Καραγκιόζη.
Ο Ρούλιας προσπάθησε να επιβάλει τον Μπαρμπα-Γιώργο ως κεντρικό πρόσωπο στις παραστάσεις του, υποσκάπτοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Καραγκιόζη.

Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε μιαν αντίληψη για παραπέρα προσαρμογή του θεάματος στην ελληνική πραγματικότητα, ένα επιπλέον βήμα εξελληνισμού του θεάτρου σκιών Μάλιστα ο Ρούλιας είχε διαφημιστικό «Λαϊκό Θέατρο ο Μπαρμπαγιώργος». Δικά του έργα ήταν «Ο λήσταρχος Γιάννης Μπεκιάρης», «Ο Μπαρμπαγιώργος δήμαρχος».

Στην Αθήνα, όπως λέγεται, γνώρισε την αποθέωση του κοινού. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, τις παραστάσεις στο θέατρο του Ρούλια παρακολουθούσε πλήθος πεντακοσίων ατόμων. Ο Ρούλιας υπήρξε ο σπουδαιότερος καραγκιοζοπαίκτης της ελληνικής πρωτεύουσας για μια δεκαετία, από το 1895 μέχρι το 1905, χρονιά του θανάτου του

Τραγουδούσε ο ίδιος στις παραστάσεις του. -«Εγώ ανακάλυψα τον Μπαρμπαγιώργo… Τον Μπαρμπαγιώργo εγώ τον έβγαλα από την ψυχή μου, καλύτερα να πω, τον κουβάλησα από το χωριό μου, την πατρίδα μου. Ο Μπαρμπαγιώργoς είναι Ρoυμελιώτης, ρε, κι άμα δεν ξέρεις από Ρούμελη, Μπαρμπαγιώργo δεν καταλαβαίνεις».

-ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ Γ.ΒΑΧΟΓΙΑΝΝΗ-ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ

Ο «Ο λήσταρχος Γιάννης Μπεκιάρης» φαίνεται να είναι ένα έργο παλιότερο από την κατηγορία των ληστρικών. Το έργο αποδίδεται στον Βαλτινό καραγκιοζοπαίχτη Ρούλια, που έζησε στην περιοχή.
Ο Μπεκιάρης ήταν από τον Καρβασαρά (Αμφιλοχία) και έδρασε στην περιοχή Βάλτου και Ξηρόμερου.
Εμφανιζόταν με στολή Συνταγματάρχη και λήστευε πλούσιους, προίκιζε φτωχά κορίτσια, τα στεφάνωνε με πλούσια τσελιγκόπουλα, κυνηγούσε τους ληστές και τους κλέφτες, και όλα αυτά προσπαθούσε να τα κάνει ανώνυμα. Όταν τον ρωτάγανε πώς σε λένε, έλεγε: «Μη σε μέλει». Αρνιότανε ότι είναι ληστής και δήλωνε ότι χτυπά την αδικία και την κλεψιά, για να βοηθά τους φτωχούς.
Η δημοσιευμένη εκδοχή στηρίχτηκε αποκλειστικά στην προσωπική αφήγηση του Ορέστη.

Ο Γιάννης Ρούλιας, πέθανε το Μάρτη του 1905. Ο καραγκιοζοπαίχτης Παναγιώτης Μιχόπουλος υποστήριζε ότι μετά το θάνατο του, η γυναίκα του Ρούλια, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα οικονομικά, έπαιζε η ίδια Καραγκιόζη χωρίς να το αντιλαμβάνεται το κοινό.
Πέθανε το Μάρτη του 1905. Ο καραγκιοζοπαίΧτης Παναγιώτης Μιχόπουλος υποστήριζε ότι μετά το θάνατο του, η γυναίκα του Ρούλια, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα οικονομικά, έπαιζε η ίδια Καραγκιόζη χωρίς να το αντιλαμβάνεται το κοινό.
ΠΗΓΗ- Κείμενα – έρευνα: Τάσος Ανδριώτης

[tasosandriotis.blogspot.com] ΟΡΕΙΝΟΣ ΒΑΛΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστηκε 495 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.