Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 19:38

Η βυθισμένη Αγία Τριάδα του Μαύρικα και το όνειρο του αείμνηστου καθηγητή Παλιούρα (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

H βυθισμένη στο νερό Αγία Τριάδα του Μαύρικα Αγρινίου, μνημείο του 6ου μ.Χ. αιώνα, αποκαλύφθηκε σε μία δύσκολη ανασκαφή από τον αείμνηστο καθηγητή Βυζαντινης Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 και συνεχίστηκαν το 2003.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ανασκαφής αυτής, είχαν δημοσιευτεί στο βιβλίο του καθηγητή «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία», το 2004 (Β’ έκδοση), όπου και περιγράφονταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν αλλά και η αναγκαιότητα σωτηρίας του μοναδικού μνημείου.

Το όνειρο του Αθανάσιου Παλιούρα, ήταν το εκκλησάκι αυτό να μεταφερθεί σε στέρεο έδαφος αλλά δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει λόγω του πρόωρου θανάτου του.

Στις εργασίες της ανασκαφής είχε ληφθεί πρόνοια για την στερέωση του μνημείου ώστε αυτό να μπορέσει να αντέξει στο υδάτινο περιβάλλον, που είναι βυθισμένο, έως ότου μπορέσει να γίνει κάποτε η μεταφορά του.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ξεχωρίζει και ένας μεγάλος πλάτανος. Έχει ονομαστεί «Ο πλάτανος του Παλιούρα» γιατί με επιθυμία του καθηγητή κατά την διάρκεια της ανασκαφής μεταφυτεύτηκε (μικρό δενδράκι ήταν τότε κοντά στη βυθισμένη εκκλησία) σε παρακείμενο χώρο. Στο ίδιο βίντεο, έχουν παραχωρηθεί και δυο φωτογραφίες, από την ανασκαφή της ομάδας Παλιούρα, που παραχώρησε ο Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Δείτε το από το κανάλι above view στο facebook:

agriniopress.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 414 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 20:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.