Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 18:35

Πότε καθιερώθηκε η δεξαμενή ως τόπος αγιασμού στα Θεοφάνεια για όλο το Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Αν και στο Δήμο Αγρινίου υπάρχει άφθονο το υδάτινο στοιχείο ( Αχελώος, Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Κρεμαστά, Στράτος, Καστράκι), ως τόπος αγιασμούς κατά τη γιορτή των Θεοφανειών εντός του αστικού ιστού αναδεικνύεται μόνο η δεξαμενή της ΔΕΥΑ στον Παλαιό Άγιο Χριστόφορο.

Η δεξαμενή ως τόπος αγιασμού για όλο το Αγρίνιο μετρά περίπου 91 και πλέον χρόνια ιστορίας. Καθιερώθηκε επίσημα αμέσως μετά την κατασκευή της ως χώρος αγιασμού των υδάτων  στην εορτή των Θεοφανείων το 1931  με επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου (235/14-12-1931). Έτσι ο αγιασμός των υδάτων έγινε για όλη την πόλη στις 6 Ιανουαρίου 1932 στο νέο αυτό έργο ύδρευσης, το οποίο έλυσε ως ένα μεγάλο σημείο το πρόβλημα υδροδότησης της πόλης.

Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τότε ήταν κάθε ενορία να κάνει τον δικό της αγιασμό, χωρίς κάποιος να “υπερισχύει” και να θεωρείται ως διαδημοτικός.  Η επιλογή της δεξαμενής  έδινε στην ενορία του Αγίου Χριστοφόρου “το προνόμιο του Αγιασμού των Θεοφανείων καθ΄έκαστον έτος” σηματοδοτώντας έτσι και τη σημασία του έργου, το οποίο αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο για την κεντρική υδροδότηση της πόλης.

Περισσότερα;

Ηλίας (Λίνος) Υφαντής, Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους. 1900-1980. Μεσολόγγι: Εκδόσεις Γράμμα, 2021.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 323 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 18:38
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.