Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 19:04

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 105η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

- Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) παρότρυνε τους Έλληνες να αποβάλλουν τον μανδύα της Βυζαντινής αμάθειας στο οποίο είχαν τυλιχθεί. Υπέρμαχος της εκπαίδευσης, θεωρούσε πως αυτή ήταν το κλειδί για την αποτίναξη του διπλού ζυγού, όπως έλεγε: Των Οθωμανών από τη μιά μεριά και του καλογερίστικου σκοταδισμού των ιεραρχών της Ορθόδοξης εκκλησίας απο την άλλη.

- Οι Καραμανλήδες ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες ορθόδοξοι Χριστιανοί που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία (Καραμάν) και χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό αλφάβητο για να γράφουν Τουρκικά.

- Στη διάρκεια των αιώνων της Τουρκικής κυριαρχίας η γνώση των αρχαίου κόσμου είχε σε μεγάλο βαθμό σβήσει στον Ελληνικό χώρο.

- Μια χαρακτηριστική εκδήλωση της αναβίωσης του αισθήματος του παρελθόντος ήταν και η ταχτική να δίνουν οι Έλληνες στα παιδιά τους αρχαία Ελληνικά ονόματα, όπως Αριστοτέλης, Καλλιόπη, Σωκράτης, Πλάτων, Ασπασία, Λεωνίδας κ.α. αντι γιά τα παραδοσιακά χριστιανικά βαφτιστικά ονόματα. Η ταχτική αυτή χρονoλογειται από την πρώτη δεκατία του 19ου αιώνα και είχε δυσαρεστήσει ιδιαίτερα τις εκκλησιαστικές αρχές.

- Οι Φαναριώτες, ο ανώτερος κλήρος, οι πλούσιοι έμποροι και οι τοπικοί άρχοντες (οι κοτζαμπάσηδες), ήταν τα προνομιούχα στρώματα της προεπαναστατικής Ελληνικής κοινωνίας, ήταν οι καλά εξασφαλισμένοι μέσα στον Οθωμανικό καθεστώς, για αυτό ήταν δύσκολο να ταυτιστούν με το Εθνικό Κίνημα.

- Ο Ρήγας Φερραίος ή Βελεστινλής ήταν εξελληνισμένος βλάχος και ονειρευόταν μια γενικευμένη επανάσταση στα Βαλκάνια. Οραματιζόταν την αναβίωση τηςΒυζαντινής Αυτοκρατορίας με δημοκρατικούς θεσμούς κατά τα Γαλλικά πρότυπα.

-Οι δύο λόγοι, αγαπητοί μου Έλληνες, που είμαστε μέχρι σήμερα δεμένοι με τις αλυσίδες της τυραννίας είναι το αμαθές ιερατείο και η απουσία στο εξωτερικό των καλύτερων απο τους συμπατριώτες μας. - Ανωνύμου Έλληνος - Ελληνική Νομαρχία 1806

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 673 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 22:53
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!