Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2022 18:42

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 104η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

-  Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Άνθιμος το 1798 υποστήριξε οτι οι χριστιανοί δεν έπρεπε να αμφισβητούν την καθεστηκυία τάξη διότι η Οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργήθηκε απο το Θεό για να προστατέψει την ορθοδοξία από το μίασμα της αιρετικής καθολικής Δύσης. Αυτό υπήρξε τυπικό παράδειγμα των απόψεων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας γενικώτερα.

Η πατρική Διδασκαλία που εξέδωσε έχει ως εξής: (η σχετική περικοπή)

Ο Κυριός μας δημιούργησε εκ του μηδενός αυτή την ισχυρή αυτοκρατορία των Οθωμανών στη θέση της δικής μας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που είχε αρχίσει να παρεκκλίνει ως προς κάποιες απόψεις από την ορθόδοξη πίστη και κατέστησε την αυτοκρατορία των Οθωμανών ανώτερη από κάθε άλλο βασίλειο, για να δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία οτι δημιουργήθηκε με τη Θεία θέληση.

- Οι κλέφτες στη λαϊκή φαντασία συμβόλιζαν μία μορφή πρώιμης εθνικής αντίστασης την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

- Στην ουσία οι κλέφτες, ήταν ληστές, των οποίων οι λεηλασίες είχαν στόχο τόσο τους Τούρκους, όσο και τους Έλληνες.

- Οι αρματωλοί ήταν Χριστιανισμοί Πολιτοφύλακες (συνήθως πρώην κλέφτες), που τους τοποθετούσαν οι Οθωμανοί για τη διατήρηση του εμπορίου και των αυτοκρορικών επικοινωνιών.

- Οι Φαναριώτες ήταν μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα Ελλήνων σε θέσεις εξουσίας στα ανώτερα κλιμάκια του Οθωμανικού κράτους. Αυτοί πήραν τ'όνομά τους από το Φανάρι, τη συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου βρισκόταν το οικουμενικό Πατριαρχείο και προέρχονταν από οικογένειες Ελληνικής ή εξελληνισμένης Ρουμανικής και Αλβανικής καταγωγής.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 799 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 20:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!