Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 19:10

ΣΟΦΙΑ ΟΡΘΗ - σειρά 103η

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

-  Το φόρημα της αρχαιότητας υπήρξε για τους Έλληνες, συγχρόνως ευλογία και κατάρα. Είναι βαρυ φορτίο να λέγεσαι Έλληνας, γιατί πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά στη πράξη οτι πραγματικά "είσαι".

- Ο Αδαμάντιος Κοραής η πιό εξέχουσα μορφή της προεπαναστατικής πνευματικής αναγέννησης, περιφρονούσε τον παπαδοκρατούμενο σκοταδισμό του Βυζαντίου όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος.

- Ακόμα και στη δεκαετία του 1790 οι Έλληνες κληρικοί εξακολουθούσαν να καταδικάζυν τις ιδέες του Κοπέρνικου και να ισχυρίζονται ότι ο ήλιος κινείται γύρω απο τη Γή.

- Η τρίτη ημέρα της εβδομάδος και ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικα για τους Έλληνες γιατί Τρίτη 29η Μαϊου 1453 έπεσε η Κωνσταντινούπολη. 13 μας κάνουν αθροιστικά οι τέσσερις αριθμοί του 1453. Τρίτη λοιπόν και 13 αποφράδα ημέρα.

- Τις τελευταίες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο μέγας δούκας Λουκάς Νοταράς είχε διακυρήξει ότι προτιμούσε να επικρατήσει στην πόλη το σαρίκι του Τούρκου παρά η Μίτρα του καθολικού επισκόπου.

- Η δύναμη και τα προνόμια της ορθόδοξης εκκλησίας ήταν πιο εκτεταμένα επι Οθωμανών Σουλτάνων, παρά επι των Βυζαντινών Αυτοκρτατόρων.

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AitoloakarnaniaBest.gr

Διαβάστηκε 629 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 19:29
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Φρίξος

Συντάκτης άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων είναι το απόσταγμα εμπειριών και γνώσης γύρω απο τον άνθρωπο, τη ζωή, την κοινωνία, την ιστορία, την πολιτική κ.α. Τα άρθρα αυτά αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση όλων μας.
Η γνώση είναι δύναμη !!!