Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 17:46

Δύο ιστορικά λευκώματα - Ο ελληνιστής Τudor Dinu και οι Φαναριώτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύο ιστορικά λευκώματα για τους Φαναριώτες της Βλαχίας και της Μολδαβιας.
Από τον Ελληνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου,
Τudor Dinu

tudor dinu 1

ISBN: 978-618-5197-26-1, σελ.240
268 έγχρωμες φωτογραφίες
Με γλωσσάρι και χάρτες της περιοχής

tudor dinu 2

ISBN: 978-61-885-0425-7, σελ.289
500 έγχρωμες φωτογραφίες
Με γλωσσάρι και χάρτες της περιοχής 

Τόμος Α΄
Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία
Μέσα από τις 240 έγχρωμες σελίδες του ο αναγνώστης θα έχει -ίσως για πρώτη φορά- την ευκαιρία να μάθει σε βάθος την ιστορία των Φαναριωτών. Της ορθόδοξης αριστοκρατίας που κυβέρνησε μεταξύ 1709 και 1821 στις Ρουμανικές Ηγεμονίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναβίωση του χριστιανικού πολιτισμού στα Βαλκάνια, καθιστώντας δυνατή την επανάσταση του 1821 και τον σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε την εικόνα τους μόνο από μεταγενέστερες προσωπογραφίες που τις περισσότερες φορές αποτελούσαν καλλιτεχνικό προϊόν καθαρής φαντασίας. Πλέον, ο καθηγητής Dinu ρίχνει φως στη ζωή και το έργο τους σφαιρικά και εμπεριστατωμένα. Ο ελληνιστής καθηγητής, μελέτησε ιστορικά αρχεία αλλά και τους αναθηματικούς πίνακες σε πάνω από 230 εκκλησίες που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βλαχίας και της Μολδαβίας, αναβιώνοντας γλαφυρά τον κόσμο του Φαναρίου και των Ρουμανικών Χωρών της εποχής μέσα από τα πρόσωπα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας (ηγεμόνες, μεγάλοι βογιάροι, αρχιερείς, έμποροι, στρατιώτες, μάστορες, βοσκοί, κληρικοί). Έτσι αποκτούμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνίας του 18ου αιώνα, μέσα από τις δράσεις και την καθημερινότητά τους.  

Τόμος Β΄
Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής Επανάστασης
Ο κόσμος της ελληνικής Βλαχίας του 1800, την οποία ο Ρήγας Βελεστινλής θεωρούσε αναπόσπαστο μέρος του πανελληνίου, ξαναζωντανεύει κατ΄ ανέλπιστο τρόπο χάρη στις έρευνες του καθηγητή Tudor Dinu, ο οποίος μελέτησε όλες τις διαθέσιμες πηγές, γραπτές και εικονογραφικές (ενδύματα που φυλάσσονται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές, φορητά πορτρέτα, αναθηματικές προσωπογραφίες στις εκκλησίες) προκειμένου να αναπαραστήσει την ένδυση και τον τρόπο ζωής της ιθύνουσας τάξης της Παραδουνάβιας Ηγεμονίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολυτελή ιματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται από απόλυτη κομψότητα, ανεξαρτήτως εάν ακολουθεί την παλιά ανατολίτικη παράδοση ή τη νέα μόδα, την προερχόμενη από την Εσπερία. Ένα σημαντικό βιβλίο -αφιέρωμα στα 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους- όχι μέσα από χρονολόγιο μαχών και πολεμικών συρράξεων αλλά μέσα από τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστών της ελληνικής επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

author

Διαβάστηκε 462 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.